Utställning Utställning
Utställning: Lotta Hagerman

Utställning: Lotta Hagerman

Save to calendar

”I vissa målningar har jag dukat upp med fisk, potatis, ägghalvor, prickig korv, rödbetor, ost, svamp och brödskivor. I andra verk ser man sånt som gör att vi kan odla fram maten, bin, trollsländor, maskar, fjärilar och vilda växter som gynnar insekter och andra småkryp”.

Lotta Hagerman, konstnär född och bosatt i Stockholm, utbildades vid Konstfacks textila linje och var under sjuttiotalet en av initiativtagarna till och medlem i 10-gruppen. I oktober 1980 fyllde hon tillsammans med ett trettiotal andra kvinnliga konstnärer Liljevalchs konsthall med manifestationen ”Vi arbetar för livet”, en utställning med kvinnliga konstnärer i centrum. 

Efter de första årens fokus på textilt skapande har Hagerman ägnat mestadels åt måleri. Hon finns representerad bland annat på Nationalmuseum, Naturhistoriska Riksmuseet samt Kalmar konstmuseum. Statens konstråd har köpt verk till de svenska ambassaderna i Berlin, Manila, Riyadh och Sofia. 

Om sin utställning i Hässleholm Kulturhus skriver Hagerman:

”Klimatförändringarna blir allt tydligare. I mitt måleri kan spåras sånt som växer, naturens sårbarhet, insekts-död och klimathot. Maten vi äter, är den besprutad med insektsgifter? Har den kommit med flyg långt bortifrån? Ska vi sluta äta fisk, gris och nötkött för att värna om klimatet? Ska vi helst äta närodlade rötter och växter? Har djur och människor samma rätt till överlevnad? Humlor och skalbaggar behöver mat, nektar till exempel och vi människor börjar inse att ett fungerande kretslopp i naturen är nödvändigt för att vi alla ska kunna överleva”. 


Pågår 18/3–6/5 

Invigning den 18/3 kl. 11.15. 

För aktuella öppettider i utställningshallen, se vår hemsida.

Free

Organizer

Keywords

konst