Litteratur & Föredrag Litteratur & Föredrag
Föreläsningar om rymden

Föreläsningar om rymden

Dr Urban Eriksson är forskare och universitetslektor i fysik med specialisering i astronomdidaktik. Han har omfattande erfarenhet av lärande i fysik men speciellt astronomi, där han både forskat i ämnet astronomi och hur människor lär sig om universum. Hans nuvarande forskning handlar om hur man lär sig astronomi genom att kommunicera kunskap med hjälp av bilder, text, simuleringar mm.

Dr. Urban Eriksson

Save to calendar

Kl. 16.00

Stjärnhimlen är fantastisk att se på på natten –om man kan se den! Idag finns det så mycket lampor runt oss att det blir svårt att se stjärnorna. Detta kallas för ljusföroreningar och är ett växande problem. Jag kommer berätta hur du kan vara med och mäta ljusföroreningar på ett enkelt sätt och därmed bidra till vetenskapen om detta fenomen! 2019 är utsett till Rymdåret och som en del i detta arrangeras ett massexperiment som avser att kartlägga just ljusföroreningar i vårt och andra länder. Alla kan vara med!!! För dig på mellanstadiet eller äldre.

Kl. 19.00

I alla tider har människor tittat upp mot natthimlen och sett alla stjärnor och planeter som finns där. Man har undrat över vad dessa är och var dessa är. Man kan se ett område på himlen som sträcker sig över hela himlen -vintergatans band, och förundrats över vad det är. Idag vet vi att det är vår galax Vintergatan vi ser. Men trots denna kunskap undrar vi fortfarande vad som göms där ute bland stjärnorna. I detta föredrag avslöjar jag en del av de hemligheter som göms bland stjärnorna men också sånt som vi fortfarande inte förstår. För dig på högstadiet eller äldre.

Är du yngre än målgruppen är du självklart varmt välkommen i målsmans sällskap!

Trebackalånggatan 174, busslinje 1, Hållplats Ljungdalaskolan

Frågor? Sara 0734-356716 sara.m.nilsson@hassleholm.se

 

 

Free

Organizer

Keywords

rymden astronomi Föredrag Litteratur & Föredrag